Ostoskoriin -Ostoskorin välisumma:0,00 €
 INFO: +372 661 6988

7NUTRITION NATRIUMBUTYRAATTI VATSAVAIVOJEN HOITOON

7NUTRITION NATRIUMBUTYRAATTI VATSAVAIVOJEN HOITOON

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

Saatavuus: Varastossa

SKU: 7Nutrition_Sodium_Butyrate_100caps

Normaali hinta: 11,20 €

Tarjoushinta 8,96 €


Natriumbutyraatti on erinomainen voihapon lähde, ruoansulatuskanavan epiteelin energiakomponentti. Natrium tukee ruoansulatuskanavan toimintaa sellaisten häiriöiden aikana kuin ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS), suoliston tulehdus tai ummetus.
Suositeltu käyttöohje:

Ota 1 kapseli kahdesti päivässä aterian aikana (aamulla ja illalla) runsaalla vedellä. Päivittäinen annos = 2 kapselia.


Vaikuttavat aineosat: Yksi kapseli 2 kapselia

Natriumbutyraattia  580 mg 1160 mg.

Sisältää voihappoa 175 mg 350 mg.


Pakkaus : 100 Kapselia.




Butyraatin l. voihapon edut painonhallinnassa ja rintasyövässä eivät ole sen ainoita terveysvaikutuksia. Ennen kuin menemme pidempiketjuisiin tyydyttyneisiin rasvoihin, käydään vielä lyhyesti läpi butyraatin pitkää ansiolistaa:


Butyraatti tasoittaa mielialaa


Kirjoituksen edellisessä osassa tuli jo mainittua butyraatin vaikutukset sosiaaliseen kanssakäymiseen. Samassa yhteenvedossa todetaan myös, että butyraatti, joka on rakenteellisesti sukua ketoaineille, osoittaa lupaavia vaikutuksia erilaisissa sairauksissa mukaan lukien lihavuus, diabetes, IBS (tulehduksellinen paksusuoli) ja paksusuolen syöpä sekä neurologiset häiriöt.


Vilkaistaan ensin tuota viimeksimainittua tutkimuksessa, jossa selviteltiin butyraatin vaikutuksia maniaan ja masennukseen kaksisuuntaisessa mielialahäriössä (eläimillä): ”Butyraatti peruutti maanis-depressiiviset oireet ja näyttää siltä, että butyraatti on mahdollisesti mielialaa tasaava”.


Butyraatin hermosoluja suojaavasta vaikutuksesta todetaan Huntingtonin sairautta käsittelevän tutkimuksen (PDF) lopussa: ”Koska butyraatit imeytyvät elimistöön suun kautta nautittuna ja pääsevät keskushermostoon ja koska toksisuus on alhainen sekä ihmis- että eläinkokeissa, natriumbutyraatti ja sen sukuiset yhdisteet ovat lupaavia neuroprotektiivisia lääkeaineita…”.


Butyraatti saattaa suojata T1-diabetekselta


Diabetekseen liittyy tämä tutkimus: ”Butyraatti lievittää metabolian heikentymistä ja suojaa haiman beta-solujen toimintaa (kantavilla hiirillä)”. Butyraatin ja diabeteksen yhteyksiä löytyy runsaasti ja jopa T1 diabetes voisi olla jollain tavalla yhteydessä butyraatin vähenemiseen ruokavaliosta – ainakin ajallinen yhteys on olemassa (ao. kuva, jossa voin ja D-vitamiinin kulutuksen vähetessä ja rasvattoman maidon käytön lisääntyessä T1-diabetes lisääntyy):


kg/vuosi



Kuvien aika-akselit on sovitettu yhteen. Voi on laskeva ja rasvaton maito nouseva keltainen käyrä. Musta on T1-diabetestapausten määrä.


Butyraatti ja asetaatti sekä suolistossa että verenkierrossa korreloi käänteisesti T1 diabetekseen sairastumiseen (hiiritutkimuksessa). Syinä esitettiin sekä suolen läpäisevyyden väheneminen että T-solujen toiminnan tehostuminen ja IL-21 sytokiinien väheneminen. Toki T1-diabeteksen kehittyminen on monitekijäinen, mutta useat tutkimukset yhdistävät suoliston terveyden sen syntyprosessiin. Jopa gluteenia pidetään ruokavalion vaikutuksia suoliston mikrobistoon ja T1-diabetekseen selvitelleen tutkimuksen kohdassa 2.2 vahvana ehdokkaana sen aiheuttajaksi: ”kun viljaperäiset proteiinit korvattiin lihalla, väheni diabeteksen ilmaantuminen neljäsosaan”. Antibioottikuurit tappavat suolistosta butyraattia ja muita rasvoja tuottavia bakteereita ja ovat kenties juuri siitä syystä yksi mahdollinen selitys.



Niin kippee ei olekaan, ettei syö voita ja pyöreitä peruja. Sananlasku Petäjävedeltä



T1-diabetesta vastaan ollaan kehittämässä enterovirusrokotetta. Kenties se tehoaa, kenties ei, mutta ainakin siihen saakka kannattaa pitää huolta butyraattia ja muita lyhyitä rasvahappoja tuottavien suolistobakteerien hyvinvoinnista ja ottaa täydennystä suoraan voipaketista.



Jos ei voita, niin häviää. Juha Hulmi



Butyraatti ja suolistotulehdukset


Voihapon englanninkielinen Wikiartikkeli toteaa sen ominaisuuksista näin: ”Lyhyiden rasvahappojen joukossa butyraatti on kaikkein tehokkain suoliston T-solujen toiminnan säätelijä (koeputkessa)…”


Butyraatin käyttö IBS:n (Irritable Bowel Syndrome – ärtyvän suolen oireyhtymä) hillitsemiseen on aiheena tässä artikkelissa. Ravinnon kasviskuitujen ja resistentin tärkkelyksen lisääminen ruokavalioon lisää paksusuolen bakteerien butyraatin tuotantoa. Butyraattia sisältävien, hitaasti hajoavien kapseleiden avulla nautittu butyraatti vähensi niinikään vatsakipuja, minkä he toteavat olevan lupaava terapian muoto.


Butyraatin terveysvaikutuksia tarkasteleva kirjoitus esittelee anti-inflammatorisen rasvan ja kertoo sen auttavan suolistoa toimimaan oikein ja että se saattaa olla tärkeä suolistoperäisissä autoimmuunisairauksissa lihavuutta ja paksusuolen syöpää unohtamatta. Butyraattia sisältävinä ruoka-aineina kirjoittaja mainitsee voin ja muut ruoat, jotka sisältävät maitorasvaa. Mitä rasvaisempi ruoka, sitä enemmän siinä on butyraattia. Täysmaidossa on enemmän kuin rasvattomassa ja vispikermassa on enemmän kuin kummassakaan.


Hesarissa oli hiljattain näin otsikoitu artikkeli,


Vatsavaivat lisääntyneet jyrkästi, kaupunkilaiset suurimmassa riskiryhmässä – Professori: Rypsiöljyn sisältämä linolihappo voi altistaa suolistotaudille


Artikkelissa gastroenterologian professori, ylilääkäri Martti Färkkilä kertoo:


Haavaista koliittia sairastavien keski-ikäisten miesten määrä on lähes viisinkertaistunut 25 vuodessa. Crohnin tauti taas lisääntyy eniten alle 30-vuotiailla.”


Linolihappoa on paljon… kasvislevitteissä ja rypsiöljyssä. Erään tutkimuksen mukaan runsas linolihapon saanti saattaa selittää liki neljänneksen haavaisen koliitin lisääntymisestä, Färkkilä kertoo.”


Tämän perusteella saattaa olla perusteltua vaihtaa rypsiöljy oliiviöljyksi. Oliiviöljy näyttää dieettitutkimuksissa olevan neutraali IBD-tautien riskin suhteen.”


Crohnin tautia ja koliittia eli tulehduksellisiksi suolistosairauksiksi (IBD) kutsuttuja tauteja on väestöön suhteutettuna Suomessa eniten Euroopassa.”


Vielä perustellumpaa olisi vaihtaa se voihin! Oliiviöljyssä kun on butyraattia saman verran kuin rypsiöljyssäkin – siis ei lainkaan.



Kyllä herrat syö vaikka lastuja, kunhan ne voissa paistetaan. Suomalainen sananlasku



Butyraatin Wiki-artikkeli kertoo sen vaikutuksesta haavaiseen paksusuolen tulehdukseen näin: ”Butyraatilla on sekä ennaltaehkäisevä että terapeuttinen kyky torjua tulehdusvälitteistä haavaista paksusuolen tulehdusta (ulcerative colitis (UC); koliitti)”. Myös suun kautta nautittu butyraatti on tehonnut lievään tai vähemmän aktiiviseen Crohnin tautiin tässä tutkimuksessa (PDF). Tässäkin kokeellisessa hiiritutkimuksessa butyraattia annettiin hiirille suun kautta ja todettiin: ”Natiumbutyraatti estää NF-kappa beta signalointia… (”tulehdusviestien välitystä”) ja lievittää kokeellista koliittia IL-10:stä riippumattomasti”.


Butyraatti ja syöpä


Liikkeellepaneva voima koko voikirjoitukselle oli törmääminen eläinkokeen tuloksiin, jossa voi tai sen sisältämä butyraatti vähensi rintasyöpätapauksia verrattuna kasvisöljyn käyttöön. Saman suuntaisia tuloksia löytyy esim. tästä tutkimuksesta, joka toteaa lopuksi: ”Butyraatin rintasyöpää estävä vaikutus verrattuna runsaasti monityydyttymättömiä ravintorasvoja sisältävään ruokavalioon on osoitettu tällä eläinkokeella”.


Intiassa suosittu ravintorasva on kirkastettu voi eli ghee. Rottakokeessa annettiin molemmille ryhmille 10 %E rasvaa – toiselle gheetä ja toiselle soijaöljyä.


soijaöljyä saaneilla rotilla oli enemmän syöpiä (65,4 %), suuremmat kasvaimet (6,18 g / 6285mm3) kuin gheetä saaneilla (26,6 %, 1,67 g ja 1925mm3), vastaavasti. Syövät soijaöljyryhmässä myös ilmestyivät 23vkossa (vs 27vkoa) ja etenivät nopeammin kuin gheeryhmässä.”


Butyraatti auttaa tämän mukaan myös ummetuksessa ja silmän autoimmuunitulehduskin (uveiitti) lievittyy sen vaikutuksesta.


Kirjoittaja/ lähde: Ari Kaihola.

 

Ravintolisä.
Suositeltavaa päivittäistä annosta ei saa ylittää.
Ravintolisät eivät korvaa monipuolista ruokavaliota.
Säilytettävä lasten ulottautumattomissa.
Säilytä huoneenlämmössä suojaamalla valolta.
Parasta ennen päivämäärä ilmoitetaan pakkauksessa.